Rättelse till Hundguiden
Ett beklagligt misstag har gjort att några fel har smugit sig in i texten om Irländsk Terrier. Här är den korrekta texten i sin helhet.

Irländsk terrier

Uppgiftslämnare/författare: Svensk Irländsk Terrier Förening

Rött strävhår från Irland

Den irländska terriern är en elegant, medelstor terrier, som karaktäriseras av sin röda päls. Den har grythundsblod i ådrorna och uppskattar snabba kast och aktivitet – hela livet ut! Hemma är irländaren trogen sin familj, ett lekfullt, om än ibland något självständigt sällskap.

 

Allmänt om rasen

Den irländska terriern är en medelstor terrier. Dess ursprung är, som de flesta terriers, grythundens, och dess yttre skvallrar fortfarande om de forna uppgifterna. Det är en stilfull terrier med linjer byggda för hastighet. Snabbhet, styrka och uthållighet är fortfarande av största vikt, även om rasen idag inte längre används för jakt.

Den irländska terriern är en alert och aktiv ras, som tycker om att arbeta, men den kan rekommenderas även till den som i första hand söker en sällskapshund.

Irländaren uppskattar omväxling och snabba kast, och det kanske är en anledning till den älskar att vara tillsammans med barn. Med barn händer ständigt nya saker, och ibland ser det ut som om de leker på samma villkor med ett eget språk. Om man lugnt och metodiskt visar barnen – och hunden! - vägen under uppväxttiden, får man en underbart charmig och härlig kamrat för resten av dess liv.

Tips till förstagångsägaren
Är man helt "grön" som hundägare är irländsk terrier i allmänhet inte något lämpligt val. Rasen behöver gränser, och att sätta dessa och vara en stark och konsekvent ledare är ofta lättare om man haft hund förut.

Viktigt att tänka på när man skaffar sig en irländare är att man redan från början månar om sitt ledarskap och visar hunden vem som bestämmer. Detta gäller vare sig man är erfaren som hundägare eller helt ny på området.

För den som är aktiv och har eller har tänkt att ha hundägandet som sin främsta hobby är en irländsk terrier ett tacksamt val.

Den irländska terriern och hälsan
Den irländska terriern är en sund ras utan några rasspecifika sjukdomar.

Den irländska terriern i Sverige
Den irländska terriern är inte en av de numerärt större raserna. Årligen registreras runt 40 valpar. Idag finns fem aktiva uppfödare av irländsk terrier.

Till innehållförteckning

Historik och användningsområde

Redan för 400 år sedan skrevs det om hundar som var ämnade att "gå under jorden", med andra ord att gå ner i gryt. För knappt 200 år sedan beskrevs en terrier med raggig päls, mindre i storlek än en hound, som användes till att tvinga räv och grävling ut ur sina hålor; eller att genom sitt skällande tala om var räv eller grävling låg och tryckte, så att jägarna kunde gräva ur bytet om så behövdes.

Alla terriers är ursprungligen framavlade till ett arbete av något slag. Skönhet gavs då inte så mycket tanke åt, emedan man i större utsträckning ansåg att en duglig hund också blev en vacker hund. Terriern användes för att hålla undan räv, utter, vessla, igelkott, hermelin, grävling och råttor. Naturligtvis utvecklade terriern då de speciella förutsättningar som behövs för att klara av att jaga dessa olika byten.

Tre irländska kusiner
Irländarna har alltid förutsatt att deras högbenta terriers skall kunna användas i flera olika syften. Det finns tre kusiner: en röd (den irländska terriern), en blå (kerry blue terriern) och en gul (soft coated wheaten terriern) – en sträv, en vågig och en mjukpälsad, som visar irländarnas variation när det gäller både utseende och skönhet på sina medelstora terriers.

Men när det kommer till temperamentet är de orubbligt eniga. Livfullhet, jaktlust, mod och ett mått av obetänksamhet har varit självklara ingredienser i var och en av de tre kusinerna. De skall alla dessutom ha bra tassar, starka fötter, bra tänder och ett starkt käkparti. Därtill skall läggas de attribut som krävs för deras arbetsområden; medelstorlek, bra pälskvalitet, gott temperament samt ett kraftfullt bakparti (ett starkt påskjut).

Har terrierglöden kvar
Dagens irländska terrier används huvudsakligen som sällskapshund. I hemlandet används de både som sällskap och som "gårdshundar". Och även om vi kanske inte behöver använda våra moderna terriers till att arbeta i gryt idag, måste vissa grundfunktioner bibehållas för att det ska vara en riktig terrier. Det gäller inte bara i dess kroppskonstitution, utan har också att göra med att de skall ha kvar sin instinkt att kunna göra det om det krävs.

Denna väsentliga och absoluta karakteristiska terrierglöd i de irländska raserna kan också sägas med följande anekdot; "Ett lejon och en enhörning slogs om att kunna erövra Kronan, upp hoppar en liten terrier och slår ner dom båda två". 

Till innehållförteckning

Egenskaper och mentalitet

Det finns ett ordspråk som säger att "en irländare blir ovillig till alla som trampar honom på tårna". Dess främsta karaktär är att den har en mycket mild läggning och är otroligt trofast sin ägare. Men ett visst mått av självständighet finns där också. Men man skall inte bli förvånad när den samtidigt i andra situationer visar skärpa.

Den irländska terriern är egensinnig, livlig, vänlig, lekfull och har ett stort behov av närhet och kroppskontakt. Samtidigt kan rasen ha lätt för att gå upp i varv. Den tenderar till att vara benägen att testa flockledarens position, och ett fast handlag är därför att rekommendera.

En våghals till sinnet
En god regel, som undanröjer mycket bekymmer och tandagnisslan, är att lära sig att hela tiden ligga steget före terrierns tankegång – det vill säga att kunna läsa vad den har i sinnet. Det ger dig som ägare en chans att avleda om det ser ut att ske något som du inte vill skall ske. Ta då till dig uppmärksamheten, börja leka med något, vänd på klacken och gå åt ett annat håll. Snabba kast i tillvaron är något som en terrier alltid uppskattar.

Det finns en obetänksamhet och lättsinnlighet hos denna ras som är karakteristiska men som också kräver sin herre, och det är inte utan anledning denna ras har fått den titel den med stolthet bär – daredevil våghals.

Ett tydligt ledarskap parat med konsekvens är en viktig regel för att lyckas med sin irländare. Påpekas bör också att rasen mognar sent. Riktigt vuxen mentalt blir den i allmänhet inte förrän vid tre års ålder, även om kroppen utvecklats färdigt redan runt två års ålder.

Följande ord av skalden Albert Payson Terhune illustrerar den irländska terrierns karaktär:

"Den irländska terriern är den finaste hunden på jorden. Han kastar inte sin ovärderliga tillgivenhet på varje främling som ropar på honom. Men till sin död är han en kamrat, en beskyddare, en levnadsglad och sympatisk tröstare mot den människa som har vunnit hans hjärta och respekt. Han är en irländsk gentleman av den äldre skolan, också en eldig själ; från yttersta spetsen på klorna, till de sträva håren på hans hjässa. Han är mer.
Han har hjärta tre gånger större än sin raggiga kropp, ett hjärta så rent och vitt som hos den ädlaste riddare. Han är inte någon tyrann men skulle inte vika en hundradels tum från ett slagsmål som han blir tvingad att gå in i – oavsett hur små oddsen än är.
Där finns också en psykologisk sida hos en irländare, knappast funnen hos någon annan ras, en lätt antydan av den mysticism som härrör från hans ursprungsland".

Till innehållförteckning

Vardagsliv med Irländsk Terrier

Motion
Den irländska terriern är en aktiv hund som behöver runt två timmars promenader om dagen. Den kräver regelbunden aktivering för att må bra. Värt att notera: detta är en ras som är aktiv från första till sista dagen. Den som skaffar en irländsk terrier bör alltså vara inställd på att jobba med sin hund under många år framöver.

Rasen är mångsidig och kan med fördel följa med i på joggingspåret, ridturen och på fjället.

Aktivering
Den som är intresserad av mer organiserade aktiviteter kan pröva på spår, sök och rapport, bruksgrenar som passar irländaren bra. Även inom agility och flyball finns aktiva irländare.

Ensam hemma
Att lämna en irländsk terrier ensam hemma är i allmänhet inga problem. Liksom de flesta raser bör den dock tränas i att vara ensam redan från början. Mer än fyra timmar per dag bör man inte lämna någon hund.

Motion och aktivitet, sammanfattning:

  • Runt två timmars motion per dag
  • Vardagspromenader
  • Långa skogspromenader
  • Cykelmotionering
  • Följa med på ridturen
  • Följa med på joggingturen
  • Följa med på fjällturen
  • Viltspår
  • Brukshundssporter: spår, sök, rapport
  • Agility och flyball

Till innehållförteckning

Vård och skötsel

Pälsvård
Den irländska terriern är alltid röd i sin färg, den skall vara enhetlig och mest önskvärd är en klarröd, vetefärgad eller gulröd ton. Vitt kan förekomma på bröstet. Den har en sträv päls som är tät i sin struktur, när man drar fingrarna igenom pälsen mothårs ser man inte ner till skinnet. Den har två lager päls; strävt täckhår och en mjuk underull.

Det är en trimras, men trots det relativt lättskött. Rasen släpper lite hår, behöver inte kammas dagligen, badas bara i nödfall och drar inte in en massa skräp.

Den vardagliga pälsvården ligger på runt en timme i veckan. Att handtrimma en irländsk terrier till husbehov är ett förhållandevis lätt arbete och om man trimmar den två till tre gånger per år har man en hund som mår bra och ser välvårdad ut. Anlitar man professionella trimmare får man räkna med en kostnad på runt 1 000 kronor per år.

När det gäller att förbereda en utställningstrimning blir det lite mer planerande och en mer omfattande trimning. Maskinsax skall aldrig användas, det förändrar pälsens struktur och försämrar även färgen.

Utfodring
Irländaren är i allmänhet en matfrisk hund. Kostnaderna för foder beror mycket på individen.

Livslängd
Den irländska terriern är en frisk ras som kan bli gammal. Medellivslängden ligger på 12 år.

Till innehållförteckning

Rasklubbens verksamhet

Rasklubben för irländsk terrier heter Svensk Irländsk Terrier Förening och är en rasklubb under Svenska Terrierklubben. Svensk Irländsk Terrier Förening bildades år 1984 och har till syfte att främja rasen. Klubben har runt 120 medlemmar.

Medlemsförmåner

  • Klubbtidningen Röda hund, som utkommer med fyra nummer per år.
  • Klubben anordnar också utställningar, valpshower, lydnadsläger, trimkurser med mera

Medlemsavgifter
Medlemsavgiften var 1999 125 kronor.

Information
Valpförmedlare för irländsk terrier är Karin Nordell, tel: 023-144 14.

Klubbens sekreterare: Inger Hövik, Bro gård, 197 91 Bro, tel: 08-584 800 84

Svensk Irländsk Terrier Förenings hemsida på internet finns länkad från Svenska Terrierklubbens hemsida: www.svtek.d.se

Till innehållförteckning

tillbpil.gif (420 bytes)

INNEHÅLL

Allmänt om rasen

Historik och användningsområde

Egenskaper och mentalitet

Vardagsliv med IrländskTerrier

Vård och skötsel

Rasklubbens verksamhet